Byggstrejk- strejkvakterna Eric Sahlberg och Emil Moberg vid byggnadsarbetet vid Remonthagen Östersund
1 av 2
Eric Sahlberg och Emil Moberg är strejkvakter vid byggarbetsplatsen vid Remonthagen i Östersund. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Byggstrejk - byggarbetsplatsen vid Remonthagen Östersund
2 av 2
Byggarbetsplatsen vid Remonthagen är en av tre arbetsplatser i Östersund där det är byggstrejk sedan tisdag morgon. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Byggstrejken

Strejk vid tre byggen i Östersund

1:30 min

Byggstrejken är ett faktum och i Östersund berörs är ett 40-tal byggjobbare vid tre arbetsplatser som är uttagna i strejk sedan på tisdagsmorgonen.

Det är vid bostadsbyggen på Remonthagen (Tallåsen) och på Storsjöstråket (Sjöbodarna) och vid bygget av studentbostäder på Stadsdel Norr (Lugnet 10-12), som Byggnads medlemmar nu är uttagna i strejk.

Vid klockan 6 på tisdagsmorgonen gick totalt 1650 byggnadsarbetare i landet ut i strejk sedan avtalsförhandlingarna mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier brutit samman.

– Just nu gör vi ingenting. Vi gör inget jobb invändigt. Vi får inte vara inne på bygget så det är ingen här inne, säger strejkvakt Emil Moberg till P4 Jämtland. 

Vad tycker ni om strejken? 

– Det är viktigt att visa att vi kan strejka. Det har varit mycket surr men aldrig blivit något, säger strejkvakt Eric Sahlberg. 

Det är första gången Emil Moberg och Eric Sahlberg är med i en strejk. 

– Det har pratats ett antal gånger om att det ska kunna bli strejk. Men då har man kommit överens oftast kvällen före. Men nu ligger dom så långt ifrån varandra med vad dom tycker, säger Emil Moberg. 

Om strejken utvidgas på tisdag kommer ytterligare två byggen i länet att beröras. Det är Dälie-projektet i Åre samt ombyggnaden av gamla Wargentinskolan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista