Karta - förslag på ny regionindelning i Sverige.
Karta - förslag på ny regionindelning i Sverige. Grafik: Indelningskommittén.
Regionfrågan

S i Jämtlands län röstar om regionfrågan

AnnMarie Johansson: Avgörande för om vi ska vara med
1:05 min

Frågan om Jämtlands län ska ingå i en storregion med övriga norrlandslän kommer ett steg närmare ett svar idag. Under lördagen ska Socialdemokraterna i länet rösta om saken på paritets distriktskongress.

Ska Jämtlands län ingå i ett Stornorrland tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten från 2019?

Den frågan kan nu närma sig ett avgörande när Socialdemokraterna i Jämtlands län under lördagen ska rösta om frågan på sin distriktskongress.

Sedan tidigare har Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna sagt sitt i frågan under sina årsmöten. Alla röstade nej.

– Vi säger nej för vi tror inte på indelningskommitténs förslag att bilda en region i hela norra Sverige, vi tycker att det är viktigt att det är människorna som får vara med att ta fram förslaget och inte direktiv uppifrån, säger Per Åsling som är riksdagsledamot för Centerpartiet.

Frågan är nu hur avgörande Socialdemokraternas beslut blir.

– Om vi socialdemokrater säger nej kommer vi inte att komma med för ens 2023 och då har de andra redan bildat en region, säger Ann-Marie Johansson som är socialdemokratiskt regionråd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".