Leende kvinna håller upp ett foto av ett litet barn.
Från ofrivilligt barnlös till mamma. Petra Falk i Oviken fick sin dotter Ellen genom provrörsbefruktning, som Bergs kommun betalade. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Barnlängtan

Drygt 100 ofrivilligt barnlösa par har fått kommunhjälp

Petra Falk: Trodde jag skulle bli barnlös
4:19 min

Strömsund, Berg och Härjedalens kommuner har lagt nästan 4 miljoner kronor på provrörsbefruktningar och bidrag vid adoption till ofrivilligt barnlösa par.


Det dör fler än det föds i länets glesbygd, därför erbjuder Strömsund, Berg och Härjedalens kommuner ekonomiskt stöd till ofrivilligt barnlösa par. De senaste 15 åren har drygt 100 par i länet fått hjälp, visar P4 Jämtlands rundringning till kommunerna.

Två gratis provrörsbefruktningar per par eller ett bidrag på 20-25 000 kronor om man adopterar från utlandet. Sammanlagt har de tre kommunerna lagt nästan fyra miljoner kronor sen starten. Exakt hur många barn det har blivit säger kommunerna att de inte vet.

För Petra Falk i Oviken var hjälpen från Bergs kommun avgörande för att hon skulle kunna bli mamma, efter fyra tunga års försök att bli gravid den vanliga vägen.

– Jag är oerhört, oerhört tacksam att vi fick hjälp med det här, säger Petra Falk som inte tycker att det ska vara en klassfråga att ha råd att bli gravid.

Sen 1 januari 2015 erbjuder även Region Jämtland Härjedalen tre stycken IVF-försök till par som uppfyller ett antal kriterier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".