vattenledning avgrävd
En avgrävd vattenledning på Bangårdsgatan i Östersund. Flera boenden och Östersunds sjukhus har brist på vatten. Foto: Filip Kruse
Vattenleverans

Vattenläcka stoppade operationer på Östersunds sjukhus

Regiondirektör: Vi kan komma till ett läge där vi saknar vatten
1:12 min

På grund av den stora vattenläcka som drabbat Östersund har sjukhuset utlyst katastrofläge. Alla operationer är stoppade likaså dialysverksamheten.

Sjukhuset har fortfarande vatten men risken finns att vattenförsörjningen kan försvinna. Krisledningen på Östersunds sjukhus är aktiverad.

– Akuta operationer gör vi men planerade operationer som går att skjuta fram senarelägger vi, säger Anna-Lena Högström, presskommunikatör på Östersunds sjukhus.

Sjukhuset har fortfarande vatten men risken finns att vattenförsörjningen kan försvinna. 

– Vi räknar alltid med det värsta scenariet. Vi kan komma till ett läge där vi saknar vatten här. Då ska vi kunna ha reservvatten i form av färskvatten i dunkar. Vi håller också på att upprätta så att vi kan ta sjövatten, säger Björn Eriksson, regiondirektör.

Orsaken till vattenläckan är en avgrävd vattenledning på Bangårdsgatan i Östersund.  Hela staden har drabbats. Ledningen grävdes av i samband med ett bygge av en viadukt.

Just nu är centrala Östersund utan vatten. Vattnet har stängts av för att kunna laga en avgrävd ledningen.

Det är just nu oklart exakt hur många hushåll som är drabbade, berättar Östersunds kommuns VA-chef Kolbjörn Rydèn.

Det finns en vattenreservoar men den räcker inte hur länge som helst så Östersunds kommun uppmanar alla östersundare att vara sparsamma med vattnet så att det räcker till viktiga verksamheter som bland annat sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".