Irakiska trupper strider mot IS - Islamiska Staten
1 av 2
Bara hälften av kommunerna i Jämtlands län uppger, i P4 Jämtlands enkät, att de jobbar aktivt för att motverka radikalisering och rekrytering till militanta islamistgrupper och höger- och vänsterextrema rörelser. Foto: Khalid Mohammed
Kvinna med armarna i kors framför elevskåp i en skola.
2 av 2
Skolpersonal, socialtjänst, fritidsledare och alla andra måste vara uppmärksamma på om ungdomar visar tecken på att sympatisera med till exempel IS, säger Elisabeth Lindholm på Strömsunds kommun. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
Skydd av demokratin

Länets kommuner mobiliserar mot extremism

Strömsunds kommun: Vi måste ha ögon och öron öppna
0:55 min

Det senaste halvåret har alla länets kommuner börjat jobba mer förebyggande mot våldsbejakande extremism, visar P4 Jämtlands enkätundersökning.

Det har skett sedan den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, var i länet i höstas och satte press på kommunerna under en konferens.

Bara hälften av länets åtta kommuner uppger, i P4 Jämtlands enkät, att de jobbar aktivt för att motverka radikalisering och rekrytering till militanta islamistgrupper och höger- och vänsterextrema rörelser.

– De kommunala verksamheterna har inte tillräckligt med verktyg och resurser, men det är ju sånt som vi måste försöka arbeta fram nu, säger Elisabeth Lindholm, utvecklingsledare på Strömsunds kommun.

På frågan om det förekommer våldsbejakande extremism i kommunen så svarar flera kommuner nej eller att de inte vet. Bara Berg och Härjedalen svarar att det finns i deras kommuner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".