kyrka i centrala Östersund
På Magistratgränd 3 har Metodistförsamlingen i Östersund haft sin kyrkolokal i över 50 år. Församlingen byggde fastigheten 1963. Foto: Fredrik Vestberg
Fastigheter

Församlingen slängs ut ur kyrkan - hyresvärden vill bygga lägenheter

Hyresvärden: Vi gör ju förluster varje år
1:47 min

Metodistförsamlingen i Östersund riskerar att sparkas ut från sin kyrka som de själva har byggt och funnits i över 50 år. Fastighetsägaren vill bryta upp ett befintligt hyresavtal och höja årshyran med 200 000 kronor.

Höjningen innebär nästan en fyrdubbling av hyreskostnaden, vilket församlingen inte säger sig ha möjlighet att betala och kan därför inte vara kvar i sin lokaler. Men Storsjöhus vd Klas Lif anser att lokalerna inte används tillräckligt.

– Vi gör ju förluster varje år. Man använder ju inte kyrkans ytor. Det finns ingen anledning till att dessa ytor inte används till att bygga bostäder. Det är normalt företagstänkande, säger Klas Lif.

Metodistförsamlingen byggde fastigheten, i centrala Östersund, med kyrka, förskola, lägenheter i början av 1960-talet. I slutet av 1980-talet såldes fastigheten med undantag av 15% som motsvarar kyrkans lokaler.

1993 gick den nya ägaren i konkurs.

Året efter köper Storsjöhus fastigheten och församlingen får en inteckning på sina lokaler och ett avtal upprättades som innebär att församlingen bara betalar för driftkostnader.

Det är normalt företagstänkande

Nu vill Storsjöhus säga upp avtalet, betala tillbaka de intecknade pengarna och höja hyran.

Advokat Rolf Lhose företräder församlingen i förhandlingen.

– De vill inte försvinna därifrån och de har inte råd att betala den hyreshöjning som hyresvärden nu har yrkat på då. En jättehöjning, säger han. 

I fastigheten har även förskolan Emanuel sin verksamhet, men de påverkas inte av hyreshöjningen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".