Abdulbasir Yakobi (mitten), en av Östersundsboxarna som deltog i Sweden Box Cup i Heby i helgen. Bilden från boxningsgala i Östersund före jul. Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Abdulbasir Yakobi (mitten), vid boxningsgala i Östersund, sekonderad av t v Majid Bagheri och t h Lars-Göran Linde. Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Boxning

Boxning fixar integrationen

Lars-Göran Linde: Det funkar!
1:10 min

Boxaren Abdulbasir Yakobi är en av flera boxare i klubben BK Ängeln i Östersund som lär sig svenska genom klubben då integration är en stor del av verksamheten.

I helgen vann Abdulbasir Yakobi i 69-kilosklassen, då det arrangerades boxningstävlingar i Hallstahammar. Men det är inte bara tekniken i ringen som finslipats genom klubben BK Ängeln i Östersund. Även inlärningen av det svenska språket har fått sig en skjuts.

– Han har blivit helt otroligt bra på svenska, säger tränaren och ledaren för klubben, Lars-Göran Linde.

Intresset för boxning är stort, och många flyktingförläggningar ringer för att inneboende ska få träna. Klubben har därför fått bidrag från Jämtland Härjedalens idrottsförbund vilket möjliggör träning för nyanlända. Klubben kan också bidra med en del av tävlingssumman om intresset för tävling finns.

Språket följer med genom träning.

– Vi pratar i största möjliga mån svenska på träningarna, och det funkar bra! 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".