Lokaltidningar ÖP LT på soffbord.
Det blir allt vanligare att tidningar låter företag betala för att journalister ska skriva artiklar och göra tv-inslag, enligt forskare och journalisternas fackförbund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Journalistik

Mittmedia låter företag betala tidningsartiklar

Viktoria Winberg: Handlar om att tjäna mer pengar
4:50 min

Ett 10-tal journalister i tidningshuset hos ÖP och LT i Östersund ska börja skriva artiklar och göra tv-inslag som sponsras av näringslivet.

Vad tycker du om sponsrad journalistik? Kommentera gärna!

Det blir allt vanligare att tidningar låter företag betala för att journalister ska skriva artiklar och göra tv-inslag. Det menar både forskare och journalisternas fackförbund.

Tidningskoncernen Mittmedia, som har tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen, håller på att starta upp en ny avdelning med ett 10-tal journalister som ska producera material som sponsras av näringslivet.

– För oss handlar det ju om att hitta nya intäktskällor helt enkelt, säger Viktoria Winberg, chef för den redaktionella Mediebyrån i Östersund.

Enligt Länstidningens reporter Lasse Ljungmark så kommer inga artiklar i papperstidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen innehålla beställningsmaterial från näringslivet. Det skriver han i en kommentar på P4 Jämtlands facebooksida.

Lyssna på ljudklippet för att höra hur du som tidningsläsare ska få veta vilka artiklar som är sponsrade av företag och vilka som är rent journalistiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".