Ragunda kommunhus. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
1 av 2
Ragundas kommunalråd Jonas Andersson (S)
2 av 2
Ragundas kommunalråd Jonas Andersson (S) Foto: Simon Gunnholt/Sveriges Radio
Politik

Plusresultat för Ragunda kommun

Ragunda kommun gör ett plusresultat på 12,2 miljoner kronor för 2015 - trots stora ansträngningar till följd av flyktingkrisen.

Anledningen är att kommunen, förutom att de har effektiviserat i verksamheterna, också har fått statliga bidrag för de kostnader som flyktingmottagandet har inneburit.

Kommunens verksamheter har fått 39,3 miljoner i bidrag, tio miljoner mer än under 2014. Trots att ett positivt ekonomiskt resultat så kvarstår pressen på många verksamheter, inte minst inom individ och familjeomsorgen, som visar upp ett resultat som är drygt 600 000 kronor sämre än budget.

Där har mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar varit en speciellt tuff uppgift.

- Vi ser att vi har problem med rekrytering på det området. Vi behöver fler socialsekreterare. Men jag tror ändå att vi är på väg åt rätt håll, säger Jonas Andersson (S), kommunalråd.

Ragunda kommer inte fortsätta att ta emot lika många nyanlända framöver, säger Jonas Andersson. 

- Den utmaningen kommer att minska för Ragunda och andra kommuner som har tagit ett stort ansvar. Vi har redan tagit ett större ansvar än vad vi skulle ha gjort om man ser till kommunens storlek. Vi kommer få ett rejält minskat antal och det märker vi redan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".