Närbild på elefantsnabel och betar.
Betarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Frank Augstein
Artskyddsbrott

Länsbo dömd för elefantbrott

Den dömde: Min pensionsförsäkring är stulen
1:06 min

En man i länet har dömts för att ha försökt sälja en elefantbete som jakttrofé.

Det var i höstas som mannen bjöd ut en samling med jakttroféer till försäljning på Internet. På annonsbilden fanns flera älghorn och en elefantbete.

Det här kom till polisens kännedom och åtal väcktes, eftersomall handel med utrotningshotade arter är förbjuden. Mannen, som är i 60-årsåldern förnekar brott och berättar i polisförhör elefantbeten var betalning för ett sommarjobb han hade på ett fjällhotell i tonåren, ägarinnan var änka efter en storviltjägare.

I polisutredningen framgår det att mannen blev mycket upprörd när beten beslagtogs och sa "Det är värt 50 000 kronor på marknaden, så det är min pensionsförsäkring man stulit". Han hävdar också att elefantbeten bara var avsedd som dekoration på annonsbilden. Men det gjorde inte intryck på rätten, eftersom annonstexten löd: "Jag säljer bort hela min trofésamling i ett paket för bästa bud, enligt bifogad bild". Straffet är 40 dagsböter. Och beslaget av elefantbeten kvarstår.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".