Kalle Olsson(s) riksdagsledamot
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Militärt

Värnplikten kan vara på väg tillbaka

Kalle Olsson: Försvarsmakten sågs som ett särintresse
5:24 min

Vi måste snäppa upp försvarspolitiken. Det är ett område som under många år har varit misskött, menar Kalle Olsson, socialdemokratisk riksdagledamot angående att arméchefen Anders Brännström avgår.

Kritiken som arméchefen Anders Brännström riktar mot försvarsmakten måste tas på allvar, men är i första hand just en fråga för försvarsmakten och dess interna organisation, menar Kalle Olsson, som sitter i försvarsutskottet.

– Men vi har under de sista åren sett att omvärldsläget har försämrats till exempel genom Georgienkriget och Ukraina. Vi har ett Ryssland som uppträder alltmer aggressivt och oberäkneligt, och som vi möter alltmer på ett aggressivt sätt, skulle jag mena, och det är klart att vi måste dra slutsatser av det. Vi måste dimensionera vårt svenska försvar efter hur omvärlden ser ut, säger Kalle Olsson, som är kritisk till beslutet om att ta bort värnplikten.

– Vi utreder nu detta, och det händer väldigt mycket just nu. Nu anpassar vi oss efter hur omvärlden ser ut, och inte hur vi hoppas att den ska se ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".