Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Politik

De vill tvinga fram en folkomröstning om storregionerna

Kenneth Backgård (NS): Det här stöds av allianspartierna i landstinget
3:28 min

Nu startar en namninsamling med målsättningen att tvinga fram en folkomröstning om huruvida Norrbotten ska ingå i en storregion eller inte.

Indelningskommittén har presenterat den nya kartan för Sverige - där Norrbotten ska ingå i en storregion med de tre andra nordligaste länen.

Men det finns ett motstånd och nu ska det startas en namninsamling i förhoppning om att samla tillräckligt många namn för att norrbottningarna ska få folkomrösta om Norrbotten ska ingå i en storregion.

Sjukvårdspartiet ska administrera namninsamlingen. Kenneth Backgård är förhoppningsfull:

– De undersökningar som finns visar att ungefär 75-85 procent av norrbottningarna är emot en storregion och med det som underlag ska det inte vara något problem som helst att få ihop de här namnen.

Det krävs tio procent av alla röstberättigade i länet för att det ska bli en folkomröstning. Backgård uppskattar att det handlar om cirka 20 000 namn. De ska samlas in under ett halvår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".