Hanna Forsberg Nilsén. Foto: Marcus Frånberg/SR.
Hanna Forsberg Nilséns liv blir aldrig som förut. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Sjukvård

Hanna drabbades hårt av cellprovsskandalen i Jämtland

Hanna: Jag har inte så mycket till underliv kvar
1:01 min

Över 7 000 cellprover i Norrbotten måste göras om sedan man upptäckt att ett stort antal prover analyserats felaktigt. För några år sedan skedde liknande misstag vid landstinget i Jämtland.

Cirka 10 000 prover fick granskas igen. Hundra kvinnor hade cellförändringar - trots att de fått besked om att de var friska.

– Jag lever med sviterna: sönderstrålad tarm, magsmärtor varje dag och inget samliv som funkar för jag har inte så mycket till underliv kvar, säger Hanna Forsberg Nilsén i Orrviken, vars cancerdiagnos fördröjdes med flera år. 

Det var vid en intern kvalitetsgranskning för snart ett år sedan som felet i Norrbotten upptäcktes. 20 kvinnor vars prover bedömts som normala hade i själva verket cellförändringar som krävde behandling. En av kvinnorna hade även utvecklat livmoderhalscancer.

Jag har inte så mycket till underliv kvar.

Företaget Unilabs som utfört proverna uppger att det är en enskild medarbetare som felbedömt provsvaren, men den förklaringen godtar inte Hanna Forsberg Nilsén.

–  Jag tycker inte att det är en enskild medarbetares fel, det är ju systemet i sig.

– Jag blir arg och besviken på att det inte hänt mer.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".