Kvinna håller i mobiltelefon iPhone utomhus vintertid
Mannen misstänks bland annat ha ofredat kvinnliga kollegor via sms. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Sexbrott

Sexhärva kring fackman växer

Nu sväller skandalerna kring en facklig förtroendevald på en myndighet i Östersund.

Det pågår en utredning om att en facklig förtroendevald man på en myndighet ska ha ofredat tre kvinnliga kollegor sexuellt.

Misstankarna handlar om verbala sexuella ofredanden, sexuellt ofredande via SMS och att han vid ett par tillfällen ska ha skickat anstötliga bilder.

Myndighetens avdelning för internutredningar utreder misstankarna. Den 10 maj ska personalansvarsnämnden, där bland andra generaldirektören finns med, fatta beslut om vad som ska hända med honom. Då ska dom även ta ställning till om uppgifterna lämnas över till polisen.

Sen tidigare pågår det en polisutredning kring att mannen misstänks för att ha försökt köpa sex av sin kollegas dotter. De ska ha kommit i kontakt med varandra via nätet och när det kom till mammans kännedom upptäckte hon att det var hennes kollega som ville köpa sex av dottern. Trots att dottern sagt nej ska han ha fortsatt tjatat. Därför är han misstänkt för sexuellt ofredande även i det fallet.

Mannen nekar till anklagelserna. Fram tills nyligen har mannen fått arbeta kvar men arbetsgivaren har nu stängt av honom och han får lön under tiden utredningen pågår.

Även mannens fackförening gör en egen utredning. Dom har satt in extrapersonal till den aktuella avdelningen för att stötta sina medlemmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".