Brandbil
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Räddningstjänst

Räddningschef: Ge fasen i att elda

Räddningschef Tomas Fredriksson om gräsbrandsfaran
1:36 min

Trots varningar om brandfaran i skog och mark så brann det både här och var i länet under onsdagseftermiddagen.

Vid 12.30-tiden på onsdagen kom larm om en gräsbrand på Ammerön som hotade sprida sig till närliggande skog och vid 14.45 verkade en mindre gräsbrand i Torvalla i Östersund vara på väg att växa sig större. Bägge tillbuden kunde släckas av räddningstjänsten, innan det blivit några skador på egendom eller personer.

I samband med Torvallabranden måste räddningstjänsten i Östersund även rycka ut med en styrka för att sanera platsen för en trafikolycka, en krock mellan två personbilar, på Frösön. Där blev det inte heller några personskador.

Räddningstjänsten i Åre kommun har fått hantera två gräsbränder i Mörsil-trakten under onsdagseftermiddagen. En av dem var av tämligen grov kaliber.

Vid Nybyn brann ett hela 3 hektar stort område vid en gammal fäbodvall. Larmet kom vid 13-tiden.

Nu vill det till att folk tänker sig för.

Det blev besvärligt släckningsarbete i oländig terräng, berättar Callis Blom vid räddningstjänsten i Åre. Styrkor från både Järpen och Hallen jobbade med släckningen.

Som extra krydda på den reda heta anrättningen uppstod under tiden en annan, mindre gräsbrand vid Sjöstigen i Mörsil, invid Indalsälven. Larm 14.30.

Bägge Mörsil-bränderna var vid 15.30-tiden släckta. Inga människor eller fast egendom kom till skada.

– Nu vill det till att folk tänker sig för. När brandfaran är som den är och varningar gått ut en längre tid så riskerar den som orsakar bränder att bli ersättningsskyldig, säger Callis Blom till P4 Jämtland.

Vid 16-tiden kom larm om gräsbränder vid Mjälle på Frösön och i Svedje, Orrviken.

I Svedje hotade lågorna ett tag att sprida sig till flera byggnader, men räddningstjänsten lyckades avstyra det. Vid 17.30-tiden var branden på Frösön och branden i Svedje under kontroll, enligt räddningstjänsten.

Men ungefär samtidigt kom larm om ytterligare en gräsbrand, norr om Häggenås, mellan Norderåsen och Storbränna...


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".