Johan Redhe är vd på Schalins Ringar i Östersund. Han drabbas av Migrationsverkets långa handläggningstider på Migrationsverket för arbetstillstånd.
Johan Redhe är vd på Schalins Ringar i Östersund. Han drabbas av Migrationsverkets långa handläggningstider för arbetstillstånd. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Långa handläggningstider drabbar företag

Butiksägare: De borde organisera verksamheten bättre
1:24 min

Det tar allt längre tid för Migrationsverket att bevilja företag arbetstillstånd för utländsk personal. Det har bland annat drabbat Schalins Ringar i Östersund.

– Det jag reagerar mest emot är att Migrationsverket inte ger några öppningar till att söka förtur. Vi har sökt sedan 2008 och då borde man ha en relation som gör att vi kan få en snabbare och enklare handläggning, eftersom det fungerat bra tidigare, säger Schalins vd Johan Redhe.

Johan Redhe berättar att det inte finns utbildningar i Sverige för juvelfattare och att det tar lång tid att bli duktig på det. Det gör att det inte finns arbetskraft att hämta i Sverige.

Därför är de i behov av att kunna ta in juvelfattare från Thailand under sommarmånaderna. Det är en period då många gifter sig och försäljningen av ringar ökar.

2014 tog mediantiden för alla liknande ärenden 36 dagar att handlägga. I år har mediantiden stigit till 70 dagar.

Det gör att det blir för sent för att ta hit arbetskraft för Schalins.

För att lösa problemet måste företaget pussla med semestrar, flyga hit personal som bor på hotell samt skicka iväg ringar till andra företag, vilket gör att leveranstiderna ökar. Det är både dyrt och tar tid.

Orsaken de långa handläggningstiderna är en ny dom från Migrationsöverdomstolen som ställer högre krav på handläggningen. Och Migrationsverket har tvingats omprioritera och använder stora resurser till att hantera höstens flyktingvåg.

– Det har jag förståelse för. Det är ingen kritik mot enskillda handläggare. Men jag tycker att man borde kunna göra separata spår för exempelvis flyktingströmmarna, kärleksinvandring och arbetskraftsinvandring. Helt enkelt organisera verksamheten bättre, säger Johan Redhe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".