Råtta. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Personalen inom hemtjänsten i Ytterhogdal har fått nog. Stress, oro, sjukskrivningar och råttor tillhör vardagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Äldreomsorg

Hemtjänstpersonalen i Ytterhogdal går på knä

Chef: Vi förstår personalen
1:02 min

Stress, oro, sjukskrivningar och råttor. Det är vardagen för personalen i hemtjänsten i Ytterhogdal i Härjedalens kommun. Nu väntar en omorganisation.

I maj 2015 fick hemtjänsten i Ytterhogdal Älvros som ansvarsområde. Sedan dess har arbetsmiljön försämrats.

Vid sjukdom saknas vikarier och den ordinariepersonalen går på knä.

Nu har skyddsombudet skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Justin Cruseman, avdelningschef vid socialförvaltningen i Härjedalen, säger att han förstår att arbetsmiljön är svår för hemtjänstpersonalen.

– Men vi har en svår rekryteringssituation i Ytterhogdal och hela Härjedalen. Många söker sig till verksamheter för ensamkommande flyktingbarn.

Nu väntar en rad åtgärder. En ny geografisk indelning ska minska trycket på personalen. Samtidigt ska personal få byta arbetsuppgifter i hopp om att de ska stanna i Härjedalens kommun.

I anmälan skriver skyddsombudet också att det springer möss och råttor på personaltoaletten i Älvros. Det problemet ska dock vara avhjälpt, säger Justin Cruseman.

– Jag träffade skyddsombudet idag och fick då veta att fanns råttor på toaletter förra året.

Så det finns inga råttor på toaletten i dagsläget?

– Nej.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".