Östersunds sjukhus.
I framtiden behöver du kanske inte åka till Östersunds sjukhus för att få vård. Du kan stanna hemma. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Region JH

Framtidens sjukvård: doktorn kommer hem till dig

Lisbet Gibson: Vi vill flytta ut vården
3:21 min

För att spara pengar och ge bättre sjukvård så vill Region Jämtland Härjedalen börja vårda fler patienter i deras hem, istället för på sjukhuset och hälsocentralerna.

Redan under 2016 är planen att multisjuka äldre i länet ska börja vårdas i hemmet av ett nytt mobilt närvårdsteam med läkare och sjuksköterskor. Det är ett pilotprojekt som ska testas under några år.

– Vi vill se att patienterna inte behöver åka in och ut på sjukhus eller besöka massor av olika mottagningar, utan att de får den hjälp de behöver där de är, säger Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.

Redan sen tidigare får vissa patientgrupper vård i hemmet, till exempel strokepatienter som får hembesök av det mobila stroketeamet och länsbor i livets slutskede, som vårdas hemma av Storsjögläntan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".