Ellen Sundberg
Ellen Sundberg. Foto: Micke Sundberg.
P4-toppen v. 20

Ellen Sundberg utmanar på P4-toppen

Ellen Sundberg: Favorite Town
2:58 min

Veckans utmanare på P4-toppen är Bjärmes stolthet Ellen Sundberg med nya USA-inspelade singeln "Favorite town".

Ellen Sundberg går från klarhet till klarhet. I december åkte hon till USA för att spela in sitt nya album "Cigarette Secrets". Detta på klassisk mark - Dreamland Recording Studios i Woodstock.

Skivan gästas av Garth Hudson från The Band och Richard Lloyd från Television. Tunga namn i pophistorien och det är nog många Stockholmskollegor som kliar sig i huvudet hur detta gått till.

Men i Jämtland är vi förstås inte förvånade och gratulerar Garth och Richard till att de fick chansen att jobba med Ellen från Bjärme.

Bodil Malmsten i Östersundsposten på frågan vad är det för speciell mylla i byn Bjärme som odlar fram starka kulturprofiler som Bodil och Ellen:

För att det är så vackert där att någon måste förvalta det sköna och sprida det, och det uppdraget har Ellen och jag fått av en högre makt.

På bara två år har 23-åriga Ellen Sundberg skaffat sig en både tacksam men också utmanande position i svenskt musikliv. Allt oftare blir Ellen nämnd som kandidat att bli en av vår tids stora kvinnliga rockartister.

Två hyllade skivor och ett flitigt turnerande har utvecklat denna unga jämtländska urtalang och ingen som följt hennes karriär har kunnat undgå att se hennes branta utvecklingskurva uppåt.

Det borde innebära att Ellen känt press för att spela in sitt tredje fullängdsalbum. Men inte, tvärt om har Ellen otåligt och till synes utan tvivel och oro sett till att den blivit skriven, inspelad och färdig för släpp.

"Favorite town" är först ut från den kommande fullängdaren "Cigarette Secrets".

Här ser du listan och nummer att rösta på - efter fre kl. 12

Dela gärna artikeln och låten - så gör du

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".