Safoura Safavi
Safoura Safavis liv blir radiodokumentär. Foto: Åsa Veghed
Dokumentär

Safoura Safavi- om vägen från Teheran via Krokom till Sunset Boulevard

Safoura Safavi: Jag är som en levande mixer
3:04 min

Hon är sångerskan, flamencogitarristen och ljuddesignern som blev internationellt känd med bandet Abjeez. Nu kommer radiodokumentären om flickan som flydde Iran och hamnade i Krokom.

Familjen Safavi flydde Iran 1987 och placerades i jämtländska Krokom där P2s nya radiodokumentär Safoura Safavi, från Teheran till Krokom och Sunset Boulevard till viss del utspelar sig.

Idag är Safoura Safavi musiker, låtskrivare och ljuddesigner och tillsammans med sin syster Melody Safavi i bandet Abjeez nåddes internationella framgångar. Nu, när Safoura får sitt liv dokumenterat var det inte utan ett uns av oro.

– Media kan ju vinkla saker, och det här handlar ju om ens liv så det är klart att det är känsligt.

Bandet Abjeez skapades i Östersund 2005 och var ett av de första alternativa populärmusikaliska banden som sjöng på persiska till reggaerytmer och bossa nova. Texterna är utmanande, ofta feministiska och politiska.

– Jag är som en levande mixer, och allt jag upplevt stoppar jag in där och så blir det olika shaker. Så mitt liv känns som en blandning av olika delar av mitt liv, människor man träffar och kulturer man bor i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".