Foajé tingsrätten Östersund, media och åhörare utanför tingssalens dörr
Foto: Tingsrättens dom står fast. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Domstolarna

Dom för Frösömord står fast

Hovrätten fastställde på onsdagen tingsrättens dom mot den 35-åriga kvinna som dömdes till 16 års fängelse för det uppmärksammade knivmordet på en man på Frösön i höstas.

Både den dömda och åklagaren överklagade tingsrättens dom. Den dömda begärde att brottet skulle bedömas som dråp och att hon skulle dömas till ett kortare fängelsestraff. Åklagaren ville att hovrätten skulle skärpa fängelsestraffet.

Hovrätten var inte enig. En av nämndemännen vill att fängelsestraffet ska bestämmas till 18 år.

Hovrätten anser att det är visat att kvinnan under en längre tid planerat att döda mannen och att kvinnans uppgifter om att hon avbrutit sin plan är motbevisade. Eftersom brottet varit planerat ska det bedömas som mord.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att det finns flera försvårande omständigheter som gör att brottet har ett högt straffvärde.

Straffvärdet är därför högre än det normala straffet för mord som är fängelse 14 år. Eftersom kvinnans psykiska störning ska beaktas i mildrande riktning dömer hovrätten, liksom tingsrätten, kvinnan till fängelse i 16 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".