På Arnljotskolan i Östersund jobbar de med värdegrundsord för att jobba med hur man mår och är mot andra. Foto: Karolin Johansson.
Värdegrundsord för förskola. Foto: Karolin Johansson
Barnomsorg

Föräldrar protesterar mot stängning av förskola

Föräldern: Rädd för ogenomtänkta beslut
5:46 min

I Häggenås protesterar många föräldrar mot planerna på att stänga ner Solbacken - en av de två förskolorna i byn.

Föräldrarna är upprörda över beslutet eftersom de befarar att barngrupperna kommer att bli stora på den förskola som blir kvar. De är dessutom oroliga för att beslutet på sikt innebär att vissa barn kommer att flyttas över till förskoleverksamhet i Lit.

– Har kommunen frågat sig vad det ger för konsekvenser för barnen och går det inte lösa på ett mer långsiktigt sätt, undrar pappan Anders Lundgren.

Föräldrarna framförde sin protest på barn- och utbildningsnämndens möte efter lunch på onsdagen.

Marjut Svanström, sakkunnig på Östersunds kommun, menar att beslutet är välgrundat både i barnens och personalens behov. Men hon lyssnar gärna och vill att kommunen för en fortsatt dialog med föräldrarna.

– Förskolechefen och personalen har vridit och vänt på alternativen. Det var inte ett självklart alternativ att Solbackens förskola skulle läggas i malpåse. Men det här alternativet som har gjorts är det bästa för tillfället, säger hon.

Men om det kommer fler barn?

– Vi har inget emot att Solbacken kan tas i bruk igenom det behövs. Vi är öppna att ompröva beslut som har tagits om det finns behov, säger hon.

På onsdagskvällen kommer även ett protestmöte mot nedläggningsplanerna att hållas i Häggenås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".