Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) försvarar kritiserat sjuklöneförslag. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Sjuklön

Socialförsäkringsministern försvarar kritiserat sjuklöneförslag

Annika Strandhäll (S): Alla kommer att vara vinnare
15 min

Regeringen vill att arbetsgivarna ska stå för 25 procent av ersättningen efter 90 dagars sjukskrivning. Det drabbar offentlig sektor hårt, menar kritiker.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) intervjuades om förslaget i eftermiddagsprogrammet.

Enligt senaste prognosen kan kostnaden för sjukpenningen komma att öka till strax över 50 miljarder år 2020, en ökning med 29 miljarder sedan 2010 i så fall. Det är mer än vad Sveriges försvar kostar.

Regeringen vill därför att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjuklönen för anställda som är sjukskrivna mer än 90 dagar.

Kostnaden för arbetsgivarna beräknas bli omkring tre miljarder kronor - samtidigt ska arbetsgivaravgiften sänkas och ett särskilt skydd för småföretag finns också med i förslaget.

Förslaget gäller utöver den sjuklön företag redan i dag måste betala för de första två sjukveckorna.

Remissinstanserna ska senast den 7 juni komma med synpunkter på förslaget. Siktet är sen inställt på skarpa förslag i höst, i budgetpropositionen för 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".