Två renar i skog vintertid
Uppemot 1 000 renar kan ha skrämts av skidåkare och lösa hundar i Handölsdalens sameby i västra Jämtland. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Brott

Renkalvar dör när folk stör - mer bevakning i fjällen

Länsråd: Vajorna springer många mil och förlorar kalvar
4:54 min

Skidåkare och hundar stör renar under kalvningen. Nu skärps tonen för att renkalvar inte ska dö. 

Uppemot 1 000 renar kan ha skrämts av skidåkare och lösa hundar i Handölsdalens sameby i västra Jämtland. Ett brott som kan ge böter.

Nu kraftsamlar rennäringen tillsammans med länsstyrelsen och polisen problemen med störningar under renkalvningen.

– Just nu är den känsligaste perioden för rennäringen när kalvarna föds. Vajorna springer många mil för att undvika störningar och tappar kalvar på vägen. Det här är en tragedi, säger länsrådet Susanna Löfgren.

Enligt lag är det förbjudet att vistas i renkalvningsområden då risken finns att man kan störa vajorna.

– Dom som rör sig i de här områdena kan dömas till böter. Man är skyldig att känna till reglerna som finns i områdena som man vistas i, säger Peter Borg kommissarie vid polisen i Jämtland.

Men det måste vara svårt att lagföra någon för det här?

– Det finns en svårighet i det här för då måste vi själva in och störa den som stör. Det finns en viss problematik, säger han.

Han känner inte till i dagsläget något fall där någon blivit lagförd för att ha stört renar.

För att hindra att vajorna blir störda ville länsstyrelsen stänga vägen vid Handöl, vägen som går upp till Storulvån, men beslutet överklagades av Trafikverket.

– Vi kommer att ha folk från länsstyrelsen ute i helgen för att informera besökare på parkeringsplatsen och längs vägen. Vi försöker också berätta vad konsekvenserna blir om man inte tänker visa hänsyn, säger Susanna Löfgren.

Jonas Kråik från Handölsdalens sameby tycker det är bra att Länsstyrelsen kommer vara på plats.

– Det har jag efterlyst länge. Länsstyrelsen måste upp för det ger en helt annan styrka i budskapet än om jag själv står där, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".