Östersunds rådhus
Trots att Östersund höjer till 57 kronor i timmen så ligger timpenningen ändå i det lägre segmentet i länet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Färre unga får sommarjobb i Östersund i sommar

Arbetsmarknadschef: Vi har höjt lönen
1:22 min

Antalet sommarjobb för skolungdomar minskar hos Östersunds kommun i år. Det gör att Östersund går emot trenden på riksplanet. 

En kartläggning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att antalet feriejobb ökar i Sverige totalt sätt. Men Östersund går mot strömmen, här är det 150 färre ungdomar som får ett arbete.

– Vi har höjt lönen något till de här ungdomarna och det är inom ramen för samma budget. Det gör att något färre får jobb, säger Åsa Brandelius, arbetsmarknadschef vid Östersunds kommun.

Förutom att Östersund har höjt lönerna så har arbetsgivaravgifterna för ungdomar höjts, från 21,29 procent till 31,42. Det gör att påsen pengar som arbetsmarknadsenheten har till sitt förfogande inte räcker till lika många sommarjobb.

Trots att Östersund höjer till 57 kronor i timmen så ligger timpenningen ändå i det lägre segmentet i länet. Mest får gymnasieungdomar i Härjedalen som arbetar inom vården , 71 kronor i timmen.

I länets andra kommuner som varit med i SKL:s undersökning är antalet feriejobb lika många i år som förra året. Dock har inte Åre och Ragunda kommuner svarat på SKL:s enkät.

I Östersund minskar antalet sommarjobb från 1 053 till 903 jobb.

– Alla gymnasieungdomar som har sökt har fått erbjudande. 75 procent av niorna har fått ett erbjudande, men sedan kan det var åttor som sökt som inte fått. Nu är det inte så att det är kört än för att en hel del ungdomar tackar nej för att de får andra jobb och då plockar vi ju in reserver, säger Åsa Brandelius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".