Gif Sundsvall jublar mot Östersund.
Gif Sundsvall jublar mot Östersund. Foto: TT Nyhetsbyrån
Gif Sundsvall-Östersund 5-0

Giffarna krossade Östersund

Saman Ghoddos: Har inget att komma med efter 3-0
1:58 min

Gif Sundsvall krossade Östersund i allsvenskans första ”riktiga” Norrlandsderby med 5-0.

– Tittar man på själva spelet är det ganska jämnt, men det finns kvaliteter i Sundsvall som gör att de är ett starkare lag än Östersund. Titta på de mål som görs – det är fina prestationer rakt igenom, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Bland de fem fina målen var dock ett – 3-0-målet – i en klass för sig. Inlånade försvararen från AIK, Noah Sonko Sundberg, tog emot en boll på volley strax utanför straffområdet. På nästa tillslag skickade han en cykelspark som dök ner precis under ribban bakom Jamal Blackman i bortamålet.

Det är bara att boka tågbiljett för Sonko Sundberg när man i höst ska utse årets mål. Ett otroligt vackert fotbollsmål. Det var härligt att se hans reaktion. 90 procent överlycklig, tio procent förvånad.

Det har döpts till ”Slaget om Norrland” och intresset för matchen var därefter. Skulle ”lillebror” från Östersund rå på "storebror" från Sundsvall? 

Svaret var – inte alls. Giffarna vann med 5-0.

Norrporten arena var absolut fullsatt när det första historiska Norrlandsderbyt i fotbollsallsvenskan mellan Gif Sundsvall och Östersund sparkades igång.

Inramningen, med två välfyllda klackar, lovade mycket trots att regnet hängde i luften. Förväntningarna på hur nykomlingen Östersund skulle stå sig mot det i allsvenska sammanhang betydligt mer etablerade Sundsvall var stora.

Efter en trevande start skapade lagen en del halvchanser, där Michael Omoh var närmast för Östersund när han efter en halvtimme likt Steven Bradbury (shorttrackåkaren i skridsko som vann OS-guld 2002) höll på att springa sig igenom när Gif-spelarna föll runt honom som käglor.

Något mål blev det dock inte. I stället gav Pa Dibba hemmalaget ledningen bara två minuter senare när han sprang sig loss och från snäv vinkel rullade in ledningsmålet efter en fin långboll signerad Eric Larsson.

Efter paus trampade Gif Sundsvall gasen i botten, för att liksom demonstrera vilket lag som ännu är nummer ett av de två. Eller vad sägs om följande?

Minut 56: Stefan Silva avslutade och på returen stötte Rúnar Sigurjónsson in tvåan.

Minut 62: Årets mål i Sundsvall när Noah Sonko Sundberg från just utanför straffområdet cyklade in trean.

Minut 65: Stefan Silva satte punkt för föreställningen när han chippade in 4-0.

Efter målexplosionen dog matchen samtidigt som solen tittade fram. I slutminuterna satte Rúnar Sigurjónsson punkt för krossen när han satte sitt andra mål för eftermiddagen till 5-0.

Det historiska första derbyt mellan Gif Sundsvall och Östersund slutade alltså med en enorm styrkedemonstration från hemmalagets sida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".