Förhandling Östersunds tingsrätt - skylt sal 2
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Domstolarna

Tre män inför rätta för gruppvåldtäkt mot 14-åring

På måndagen inleds rättegången i Östersunds tingsrätt mot tre män som misstänks för en gruppvåldtäkt av en 14-årig flicka i Östersund.

Övergreppet ska enligt åtalet ha skett under annandag jul 2014 i en lägenhet i Östersund.

Enligt stämningsansökan ska männen var och en för sig eller tillsammans ha våldtagit den 14-åriga flickan.

De ska ha låst in henne i ett rum och hållit fast henne medan övergreppen pågick. Först ska en av männen ha våldtagit henne. Därefter ska han ha släppt in två andra män i rummet som också våldtog henne.

Men åklagaren ansåg från början att det var svårt att bevisa vem som gjort sig skyldig till övergreppen. Det fanns flera personer i lägenheten och sex män var från början misstänkta.

Därför lade åklagaren ner fallet med motiveringen att det inte gick att fasttställa vem eller vilka av dem som våldtagit 14-åringen.

Men flickan överklagade beslutet. En överåklagare ansåg att det fanns anledning att ta upp fallet igen. Det gjordes också och då kunde DNA-analyser knyta tre män till brottet.

Åklagare Eva-Lena Rimér har tidigare sagt till P4 Jämtland att hon inte riktigt kan svara på varför DNA-tester inte gjordes från början.

Klart är i alla fall att hon nu har lämnat in en stämningsansökan om grov våldtäkt mot barn.

I dag och på torsdag hålls förhandlingar i tingsrätten. En reservdag är även utsatt på fredag.

De tre männen sitter häktade. Alla tre nekar till brott.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".