Elin Lemon, Centerpartiet porträttbild
Under ett möte i regionstyrelsen blev Elin Lemon (C) avbruten och kallad för grötmyndig i en diskussion med en manlig politiker. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Region Jämtland Härjedalen

Diskussion i regionstyrelsen urartade

Elin Lemon(C): Helt annan attityd mot kvinnliga politiker
10 min

Under onsdagens regionstyrelsemöte blev centerpartisten Elin Lemon avbruten och kallad för grötmyndig i en diskussion med en manlig politiker.

Något som fick Elin Lemon att ta illa vid sig och efter mötet skrev hon så här på sin Facebook-sida:

"Den här dagen kommer jag att minnas som den dagen när en vuxen manlig politiker kastade glåpord och kallade mig "grötmyndig" i en diskussion på regionstyrelsen. Hand upp alla som tror att samma man skulle behandlat en manlig politiker på samma sätt?"

– Det är inte okej att använda sådana ord i en debatt i en styrelse. Det händer då och då att sådant här kommer, säger Elin Lemon till P4 Jämtland.

Anledningen till att hon skrev inlägget är att hon vill visa för andra kvinnor att det inte är okej och att man ska agera. Elin Lemon bad även regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) att markera.

– Detta är inte bra, vi ska diskutera sak och inte person, säger Ann-Marie Johansson till P4 Jämtland. Ibland drar det iväg i engagemangets hetta.

På torsdagen kontaktade Ann-Marie Johansson regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S) för att planera en utbildning om härskartekniker.

Men redan nu måste partierna ta sitt ansvar och prata om problemet, anser Ann-Marie JohanssonGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".