Konstnären Marina Jonsson med två av de skapande barnen
1 av 3
Konstnären Marina Jonsson har tillsammans med 600 barn skapat konst som nu har blivit en utställning. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Insekter och monster från utsällningen "Från insekter till rymdmonster".
2 av 3
Insekter och monster från utsällningen "Från insekter till rymdmonster". Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Fler insekter och monster från utsällningen "Från insekter till rymdmonster".
3 av 3
Fler insekter och monster från utsällningen "Från insekter till rymdmonster". Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Konst

Insekter och rymdmonster i unik utställning

Marina Jonsson: Det blev så himla häftiga grejer
6:43 min

150 skulpturer har skapats av 600 barn i årskurs 3 under ledning av konstnären Marina Jonsson. Nu ställs de ut på LAT.63 Art arena på Frösön.

Utställningen är en följd av projektet ”Abstrakt skulptur” i kultursatsningen Skapande skola inom grundskolan i Östersunds kommun. 

Marina Jonsson har under läsåret turnerat med ett Skapande skola-projekt till samtliga elever i årskurs 3 i Östersunds kommun. Uppdraget har varit att låta eleverna få möta en yrkesverksam konstnär och att få skapa konst.

– Min uppgift till barnen var att de, med bland annat ståltråd och aluminiumfolie, skulle skapa stora abstrakta skulpturer. Skulpturer som inte skulle likna någonting och då kan det heller inte bli varken rätt eller fel, säger Marina Jonsson. Eleverna jobbade i grupper om 4-5 stycken, och de fick bland annat träna samarbete och kommunikation.

Det kan inte bli rätt eller fel.

När barnen var klara med sina skulpturer fick de tillsammans fantisera om vad deras skulpturer föreställde och presentera sina verk för varandra. Det blev allt från insekter till rymdmonster.

– Eftersom skulpturerna blev så spännande och häftiga, började jag tillsammans med Anna Åberg att fundera på idén att göra en stor utställning, berättar Marina Jonsson.

Tanken med utställningen är att låta barnen få uppleva sin konst i ett helt annat sammanhang än i den vanliga skolmiljön. Samt att få visa allmänheten vad som kan skapas då möjligheten ges. 

Utställningen sker i LAT.63 Art arena på Frösön. På invigningsdagen den 27 maj kommer konstnärerna själva att finnas på plats.

– Vi har chartrat fyra bussar som kommer att skjutsa eleverna i tre turer under förmiddagen, berättar kultursamordnaren Anna Åberg. 

I utställningen kommer besökarna att få delta i att skapa ett antal ännu större skulpturer i samma teknik som eleverna arbetade med. Nordcirkus kommer att närvara med akrobatik och styltmingel. De förhåller sig till det abstrakta och blir en del av utställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".