Börje Viklander.
Börje Viklander. Foto: Simon Gunnholt/Sveriges Radio
Kyrkans resor

Kyrkan reser för miljoner

Kyrkoherden: Inget som tuggar sönder ekonomin
4:44 min

Svenska kyrkan i länet åkte till Bukarest för att bland annat få "lugn och ro", tre dagar till Bratislava för tre timmars budgetplanering och kyrkobesök, och till Krakow för att få en bättre "vi-känsla". 

Resorna kostade sammanlagt 1,3 miljoner kronor. De utgör tre av resorna som Sveriges Radio har tittat närmare på i en granskning av hur Svenska Kyrkan reser med personal och kyrkopolitiker. Flera församlingar runt om i landet reser för miljonbelopp, har budgetmöten utomlands och bjuder personalen på sprit.

Den dyraste resan sedan 2010 i länet är den Östersunds församling gjorde år 2012 till Bukarest. Alla anställda följde med (54 stycken) och resan kostade 636 086 kronor. 

Samma år gjorde Frösö pastorat en resa till Bratislava med 34 anställda, för sammanlagt 385 000 kronor. 

Och år 2010 gjorde Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat en resa till Krakow med 34 anställda. Resan kostade 413 138 kronor. 

Börje Viklander, kyrkoherde i Östersunds församling, ansvarade för resorna till Krakow och Bukarest. Han anser att båda resorna var välmotiverade.

- Vi är alltid noga med att följa skatteverkets regler för sådana här resor, att det ska innehålla ett utvecklingsprogram och utbildning, säger han.

Ett syfte med resan till Bukarest var att göra en organisationsdiagnos. Ni hade inte kunnat göra den på hemmaplan?

- Organisationsdiagnosen gjordes hemma. Sedan får vi massor med diagram och kommentarer vad vi har svarat. Det föranleder ett antal frågeställningar som man behöver rejält med tid för att diskutera. Hur kommer vi tillrätta med bekymmer som vi har, hur blir vi en bättre arbetsgivare och så vidare...

636 000 kronor - det känns som ganska mycket pengar för en resa?

- Vi har en omsättning på drygt 60 miljoner kronor per år i Östersunds församling så det här är inget som tuggar sönder ekonomin.


Ni är en medlemsorganisation som tappar medlemmar. Du tror inte att sådana här resor sänder fel signaler?

- Det är klart att en och annan kan se det på det sättet. Men om man vill vända på det kan man se en organisation som faktiskt värnar och bryr sig om sin personal.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".