Taxibil
Region Jämtland Härjedalen gör nu en rejäl åtstramning för att dra ner på patienternas sjukresor med taxi, till och från sjukhuset och hälsocentralerna. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Sjukresor

Patienter åkte taxi för 40 miljoner

Länstrafiken: Patienter får taxiresor för att undvika konflikt
1:23 min

Kostnaderna för sjukresor med taxi skenar. Nu trycker Region Jämtland Härjedalen på bromsen.

Förra året åkte patienter i länet taxi för över 40 miljoner kronor på regionens bekostnad. En ökning med 22 procent sedan 2010, enligt Länstrafikens statistik som P4 Jämtland tagit del av.

En anledning är att vårdpersonalen har varit för generösa med att ge patienter intyg för sjukresor med taxi, trots att de saknar medicinska skäl.

– Man vill helt enkelt inte hamna i konflikt med patienten, det kan vara enklare att utfärda ett intyg, säger Mathias Holmlund, ansvarig för särskild kollektivtrafik på Länstrafiken.

Målet är att minska antalet taxiresor med 10 procent, genom att ge vårdpersonalen en uppfräschning i vilka regler som gäller för sjukresor. För att få ge patienter intyg för taxiresor så måste de har genomfört en speciell webbutbildning med ett slutprov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".