Erik Heedman biodlare med en honungsram
Biodlare med en honungsram. Foto: Anna Fjellström/Sveriges Radio
Miljövård

Östersundshem vräkte 40 000 hyresgäster

Inblandade om bisaken som gav bostadsbolaget huvudbry
1:46 min

Det var inte så lyckat av fastighetsbolaget Östersundshem att placera en bikupa på taket till ett höghus där en hyresgäst i en av de översta våningarna lider av getings- och bifobi.

Nu har det kommunala bostadsföretaget tvingats omplacera uppåt 40 000 hyresgäster från deras krypin längst upp på höghuset Fagerskrapan nära Östersundstravet.

– Jag får panik, kommer inte ihåg vad som händer, jag skriker och eftersom jag sitter i rullstol och är blind så blir det extra jobbigt, berättar Lena Sandman om sina reaktioner.

För många är kanske bin och en bikupa något som symboliserar lantlig idyll och sommar. Men inte för alla. För Lena Sandman är ljudet från bin eller getingar ett av de mest otrevliga som finns.

Hon har geting- och bifobi och flyttade därför tillsammans med sin man till en av våningarna högst upp i Fagerskrapan.

Det var därför med viss tvekan som Lena Sandman och hennes man ändå gick med på ett försök att installera en bikupa på toppen av Fagerskapan inför förra sommaren. Men, det blev en ganska jobbig sommar för Lena Sandman.

Många var för att ha kvar bina men det fanns också andra i huset som inte tyckte om det, bland annat på grund av allergier. Så det som på förhand kan ha tyckts vara en ganska trevlig idé gick inte att genomföra. Därför flyttades upp emot 40 000 bin.

– Då tog vi beslutet att omplacera bina, för allas trevnad. De trivs bra. Det är snarare så att det är varmare och förmånligare inne i stan, säger Pedro Blom, som driver företaget Honungsbiet som Östersundshem anlitat för att placera ut bikupan.

Idag finns bina i centrala Östersund, ovanpå huset där Östersundshem huserar.

– Blir det någon honung över då ska hyresgästerna här i våningarna ovanför vårt kontor få den, säger Malin Gunnarsson, kommunikationschef på Östersundshem till P4 Jämtland.

Vräkningen av uppåt 40 000 hyresgäster säger hon saknar motstycke i företagets historia.

– Men nu verkar de här rätt nöjda ändå. De har ju fått ett citynära läge och det är ingen som klagar, konstaterar hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".