Imam Majed Omar i Härnösands moskés bönsal.
Majed Omar är imam i Fred moské Islamiska förbundet i Härnösand. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
Fasta

Nya fastetider under Ramadan

"Det har blivit tydligare när man ska börja fasta"
0:42 min

Idag infaller första dagen i muslimernas heliga fastemånad Ramadan - då troende muslimer fastar från gryning till skymning. Men under sommaren i Norrland är det inte alldeles enkelt att veta när detta infaller. Och nu ska saken underlättas.

Ramadan följer månens cykel och flyttas bakåt elva dagar för varje år i vår kalender. De senaste åren har Ramadan infallit under sommaren men i år sammanfaller den men årets allra ljusaste dygn. En tid då solen inte går ner alls i vissa delar av Sverige. 

För att underlätta för muslimer i de delar av världen som har ljusa nätter så kom, förra året, en ny fatwa, ett vägledande råd, från den islamiska organisationen Europeiska fatwarådet.

Beroende på var man bor så ska man anpassa fastetiden efter en normal tid under året då övergången till gryning och skymning är tydliga. Och Majed Omar, imam i Fred Moské Islamiska förbundet i Härnösand tycker att det är ett bra råd.

– Situationen har blivit tydligare, med tiderna när man kan börja fasta, när man kan sluta fasta och börja äta, säger han.

I Härnösand kan man trots allt avgöra när solen går ner men har svårigheter att avgöra när gryningen infaller. Därför har Majed Omar lagt in tiderna i ett schema där man enkelt kan se vilken tid fastan börjar på morgonen. Och den sjätte juni, första dagen i Ramadan, börjar fastan 02.42 på natten. Och runt halv elva på kvällen kan man sedan börja äta och dricka igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".