Gitarrer. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Gitarråtalet

Gitarrsäljare frias i brist på bevis

0:58 min

Den man från Östersund som har stått åtalad för artskyddsbrott efter att han försökte sälja en gitarr i ett artskyddat träslag på Blocket, frias av Östersunds tingsrätt.

Riopalisander, eller jakaranda som det också kallas, var ett standardträslag i gitarrer, framför allt från 50- och 60-talen.

Anledningen att mannen nu frias är att det inte är bevisat att gitarren verkligen är byggd av det förbjudna träslaget.

I domen skriver tingsrätten om den begreppsförvirring som råder. Samma träslag kan ibland beskrivas som brazilian rosewood, riopalisander, eller jakaranda. Dessa kan också syfta på andra träslag än det förbjudna, som på latin heter "Dalbergia Nigra".

Enligt tingsrätten saknas det en utredning av vad gitarren verkligen är byggd av. Eftersom det råder osäkerhet på vad som avses kan man inte vara säker på att gitarren verkligen är byggd av ett förbjudet träslag, även om den åtalade mannen menar det och att det finns intyg från tillverkaren ytterligare stärker det.

Därför ogillas åtalet och mannen frias. Gitarren, som varit beslagtagen, återgår i mannens ägo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista