Mat

Riskfyllt att sluta ge barn gluten

5:48 min

Barnkliniken på Östersunds sjukhus slår nu larm att allt fler föräldrar slutar att ge sina barn gluten – trots att barnen inte fått någon diagnos av sjukvården.

Trenden att äta glutenfritt har spridit sig även till små barn. Problemet med att föräldrar utesluter gluten ur barnens kost är att sjukvården då inte kan undersöka om barnen verkligen är glutenintoleranta, eftersom barnens magar inte har utsatts för gluten på ett tag.

– Man ska inte ta ut gluten ur barnets kost på eget bevåg innan man haft kontakt med sjukvården, säger Anna Strandberg von Essen, legitimerad dietist på barnkliniken på Östersunds sjukhus.

Hon upplever att det blivit vanligare de sista två, tre åren att föräldrar slutar ge sina barn gluten.

– Risken är att man sätter barnet på en glutenfri kost och då kan man inte diagnostisera celiaki. Så då kan vi inte riktigt hjälpa det barnet, säger Anna Strandberg von Essen.

Denna fråga engagerar och vi får många kommentarer i sociala medier. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista