Olycka

Helikopterkrasch på Frösön

2:51 min

En civil helikopter har havererat på Åre Östersund Flygplats. En person ska ha funnits ombord.

Uppdatering 11:16

Enligt Luftfartsverket centralt så hade helikoptern landat och hovrade mot uppställningsplatsen. I flygledartornet såg personal att något gick fel. Helikoptern vinglade till, slog i ett roterblad, hamnade snett och gick i backen.

Flera personer både i flygledartornet och vid ett helikopterföretag i närheten blev vittnen till olyckan och är skärrade. Men ingen av dem vill prata på media.

Uppdatering 10:30
P4 Jämtlands reporter Marcus Frånberg är på plats och beskriver haveriplatsen.

– Det är en helikopter av en lite mindre typ. Bakpartiet är helt krossat och avhugget längs med själva flygkroppen. Rotorbladen är ordentligt söndertrasade. Jag ser utspritt glasfiber och annat material runt omkring här.

– Jag står bakom ett staket, flygplatsen är inhägnad, och precis fram mig nu ser jag aluminiumdelar från helikoptern som slungats iväg med stor kraft. De har nästan gått igenom staketet så det är klart att när kraschen skedde var det naturligtvis farligt även för folk i närheten. Själva helikoptern står på landningsstället och dörren till cockpit är öppen. Vad jag kan se så är cockpit oskadad.

Vad är det för räddningsinsats som pågår nu?
– Flygplatsen har alltid en räddningstyrka och deras två räddningsfordon med skumkanoner och sådant står här framkörda tillsammans med bil från flygets räddningsledare och räddningstjänsten från Östersund.

– Det är en hel del skum som börjar försvinna och rinna ut här i solen på betongplattan. Doften av flygfotogen är ganska kraftig. Man har även strött ut pellets som ska samla upp miljöfarliga utsläpp.

– Det har skett ungefär 80 meter väster från flygledartornet så flygledarana kunde se det hela så de blir ju naturligtvis viktiga vittnen när haveriet utreds och de larmade ju också räddningstjänsten, säger P4 Jämtlands reporter Marcus Frånberg.


Räddningstjänst och ambulans är på väg till flygplatsen. Enligt polisen handlar det om en civil helikopter där en pilot fanns ombord. Det kommer olika uppgifter om piloten är skadad eller inte.

Enligt larmet som kom vid tio handlar det om ett totalhaveri på helikopterplattan på flygplatsen. Hur olyckan inträffat vet man i nuläget inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista