Mat

Glutenintoleranta drabbas när fler äter glutenfritt

0:41 min

Glutenintoleranta - alltså personer med celiaki - drabbas negativt av trenden att allt fler äter glutenfritt trots att de inte är glutenintoleranta, menar Celiakiförbundet.

Bilden av glutenintolerans blandas ihop med en trendkost, anser  Celiakiförbundet. Det gör att det kan bli svårare att förstå allvaret med sjukdomen och att de som har en diagnos verkligen måste ha en 100 procent glutenfri kost som inte varit. 

– Dom tar vanligt bröd ibland och det kan jag absolut inte göra, säger Christina Ralsgård, Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare. 

Enligt Celiakiförbundet sprids därmed ett felaktig bild av att personer som äter glutenfritt visst kan äta mat med gluten, ibland. 

– Celiaki är en autoimmun sjukdom. Det är inte en trendkost. Vi behöver glutenfri kost för annars blir vi väldigt sjuka, säger hon. 



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista