Integration

Byggen av HVB-hem stoppas tillfälligt i Östersunds kommun

1:00 min

Byggnationen av de planerade HVB-hemmen i Brunflo och Lit stoppas tillfälligt. Anledningen är att färre ensamkommande barn kommer till Östersunds kommun.

– Vi har kommit fram till att det är det bästa alternativet eftersom de lokalerna lättast går att göra i ordning till andra verksamheter. Vad det ska bli istället ska kommunen undersöka, säger Ulrika Nyberg, chef för område integration vid Östersunds kommun i ett pressmeddelande.

I nuläget finns 152 ensamkommande barn i kommunen. Tidigare i år var prognosen att Östersunds kommun skulle tillhandahålla 215 platser för boende för ensamkommande asylsökande barn under 2016.

– Fokus har hela tiden varit att kunna ta hand om de som kommer hit och vi har planerat efter de prognoser som vi fått. Men den senaste prognosen och förslaget om den sänkta ersättning till kommunerna har gjort att vi måste anpassa oss efter den verklighet som råder. Som prognosen ser ut beräknas enbart ett fåtal ungdomar komma till Östersund i år, säger Ulrika Nyberg.

Modulerna till HVB-hemmen är monterade och på plats i både Brunflo och Lit och det mesta av markarbetet är färdigt, uppger kommunen. Totalt har byggnationerna kostat cirka 15 miljoner kronor.

De ungdomar som skulle ha bott på HVB-hemmen i Brunflo och Lit kommer istället att bo på ett annat  HVB-hem i Östersund, skriver kommunen i sitt pressmeddelande.

Kommunen ska nu se över om modulhusen kan komma till användning för andra ändåmål i den kommunala verksamheten istället.

Men eftersom det i Brunflo bara finns ett tillfälligt, femårigt, bygglov för husen så är det inte så lämpligt att ta dem i bruk för något mera långsiktigt syfte, eftersom man i så fall tvingas flytta ut efter fem år, säger kommunens lokalsamordnare Nils Burman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista