P4 granskar

Strömsunds kommun tvingas dementera ryktesspridning

1:43 min

Strömsunds kommun tvingas i dag ofta hantera rykten som sprids i sociala medier, enligt kommunchef Anders Andersson

Som P4 Jämtland rapporterat i veckan har en webbsajt med kopplingar till högerextrema rörelser etablerat sig i Västernorrlands och Jämtlands län.

Sajten har publicerat texter där man påstår att högstadietjejer sextrakasseras av asylsökande i Backe, där det även påstås att kommunens personal inom skola och omsorg inte agerat.

Men Sveriges Radios granskning har visat att mycket av uppgifterna inte stämmer.

Enligt avgående kommunchef Anders Andersson i Strömsund är det inte ovanligt i dag att man måste hantera rykten som sprids i sociala medier.

– Här kommer saker ut tidigare och snabbare än de gjorde tidigare. Det finns ingen att fråga om det är rätt eller fel utan då måste vi agera på olika sätt och komma ut med information, säger han.

Vid händelsen i Backe, då ryktet om att högstadieflickor utsatts för sexuella trakasserier spreds, skickade rektorn på Fjällsjöskolan ut ett brev där uppgifterna dementerades.

Anders Andersson konstaterar att kommunen kanske måste gå ut och dementera uppgifter oftare.

– Det är möjligt att man ska göra, men dementin kan ha svårt att tränga igenom bland de som har spridit de här ryktena. Däremot kan det måhända vara viktigt för de som känner sig utpekade att man rentvår dem på olika sätt.