Jordbävning i Italien

Eva Margareta i Italien: De kraftigaste skalven jag har känt

4:34 min

En jordbävning inträffade i natt i Italien, med en magnitud på 6,2 på Richterskalan. Eva Margareta Björklund-Coletti från Jämtland bor sedan många år i Terni, 10 mil från jordbävningens epicentrum.

Eva Margareta Björklund-Coletti kommer från Jämtland men har sedan 1979 bott i Terni. Staden ligger omkring 10 mil från jordbävningens epicentrum i Amatrice.  

Området ligger ganska nära L'Aquila som skakades av en kraftig jordbävning 2009.

Eva Margareta Björklund-Coletti vaknade strax innan skalvet av att hennes hund var orolig. När skalvet kom gungade hela sängen.

– Det var som att sitta på en båt i havet. Det knakade i väggarna och fönsterluckorna skallrade. Man tycker att det pågår jättelänge, men det varade i kanske 20 sekunder.

När skalvet var över steg Eva Margareta upp ur sängen.

– Jag slog på tv:n och tittade på internet och då började det komma in uppgifter om skalvet. Efter cirka en halvtimme kom det ett nytt kraftigt skalv, berättar Eva Margareta.

– Jag har bott här nere sedan 1979 och det här är de kraftigaste skalven jag har känt.

Hon kunde inte somna och var vaken i tre timmar efter skalvet.

– Man vet inte vad man ska göra. Det är helt okontrollerbart, säger Eva Margareta som ändå har vant sig vid att bo i ett jordbävningsområde:

– Det har varit många skalv här, men inte så stora. På ett sätt lär man sig att leva med det, men samtidigt är det lika jobbigt varje gång de kommer.