Lasse Göransson står på stranden i Mjälaviken.
1 av 3
Lasse Göransson har haft stora problem med sin båt i sommar på grund av det låga vattenståndet i Storsjön.. Foto: Filip Kruse/Sveriges radio.
Lågt vattenstånd i Mjälaviken
2 av 3
Svårt att sjösätta båtar i Storsjön.
Lasse Göransson i Mjälaviken
3 av 3
Lasse Göransson i Mjälaviken. Foto: Filip Kruse/Sveriges radio.
Båtliv

Ilska bland båtägare i Storsjön över lågt vattenstånd

Irriterad båtägare: Det är skrämmande om vi ska ha det så här
11 min

Båtägare och de som har bryggor runt Storsjön har haft stora problem den här sommaren på grund av de låga vattenståndet.

– Det är skrämmande om vi ska ha det så här. Om vattenregleringsföretagen fortsätter att ha så här lågt vatten, då blir det ju stora problem för vårt båtliv här i sjön, säger Lasse Göransson, båtägare som bor i Mjälaviken väster om Rödön.

Enligt statistik som Lasse Göransson tagit fram, så är nu vattenståndet dryga metern lägre än ifjol vid samma tid.

– Det gör mycket för båtlivet när grunden kommer en meter högre upp.

På Vattenregleringsföretagens sajt finns följande information:
Vid flera av de reglerade sjöarna i Umeälven, Ångermanälven, Fjällsjöälven, Faxälven och Indalsälven är vattenståndet lägre än normalt.

Det kan medföra besvär för fritidsaktiviteter och båtfart i sommar. Orsaken till de låga vattenståndet är kraftbehov och mindre nederbörd än normalt.

Peter Calla, chef för vattenhushållningsavdelningen vid Vattenregleringsföretagen, medger att de blivit kontaktade av ett flertal båtägare under sommaren som berättat att de inte tar sig ut med sin båt.

– Om både vårfloden och nederbörden varit mindre än normalt - varför anpassas då inte tappningen därefter?

– SMHI ger oss direktiv hur vi ska sköta tappningen ur sjön under fyllnadsperioden och det håller vi oss till, säger Peter Calla.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".