Abborrtjärn i Ragunda i Jämtland har länge huserat en hemlig och sensationell fiskart: indianlax. Fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund som hade lyckats ta reda på att det fanns indianlax i Abborrtjärn fångade 2 juli en fisk som vägde exakt 250 gram, vilket nu är officiellt godkänt som svenskt rekord. Det är en mycket stor sensation då fångst av arten inte registrerats tidigare .
Marc Westrin med den udda fågeln, som är en fisk - indianlax från Ragunda Foto: Storfiskregistret
Sportfiske

Rekordfångst av indianlax i Östjämtland

En sensationell fångst av en i våra trakter unik fiskart har gjorts i östra Jämtland. Det rör sig om en indianlax på 250 gram som fångats i Abborrtjärn i Ragunda och som nu kan ståta med att vara svenskt rekord.

Rekordet kommer sig av det helt enkelt inte finns någon tidigare rekordnotering för en sådan fisk fångad i Sverige.

Fisken fångades den 2 juli av fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund och den vägde 250 gram, vilket är gränsen för att en fiskart ska godkännas som svenskt rekord av organisationen Sportfiskarna.

Det är första gången någonsin som arten registreras i den ideella organisationens Storfiskregister.

Indianlax är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige.

I de flesta sjöar försvann fisken efter några år men i Abborrtjärn har fisken lekt framgångsrikt och uppenbarligen lyckats bilda ett eget, vildlevande bestånd.

Marc Westrin hade fått särskilt provfiskningstillstånd från lokala fiskevårdsområdet för att fiska i tjärnen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".