Nördpanelen

Därför är det viktigt med kvinnliga hjältar inom fiktionen

12 min

I den senaste Star Wars-filmen vill den kvinnliga hjälten inte bli hållen i handen, utan skakar symboliskt sig loss ur den manliga karaktärens grepp. En viktig handling menar vår nördpanel.

Den 26 augusti är jämställdhetens dag.

Apropå det pratar vi den här veckan om nördpanelsmedlemmen Linda Hedenljungs iakttagelse, att det börjat segla upp starka kvinnoporträtt och kvinnliga hjältar inom fiktionen.

– I exempelvis den tecknade filmen "Frost" har vi två kvinnor som har en någorlunda normal relation. De är två personer som klarar sig själva, som reder ut sina problem själva och som löser problemen tillsammans. Det är ett av exemplen på ett stort steg framåt, säger Linda Hedenljung.

Varför är det viktigt med kvinnliga hjältar inom fiktionen?

– Därför att det finns en föreställning om att Y är bättre än X. Den är inte sann. Vi behöver hjälpas åt och inse att när man växer upp blir man påverkad av det man ser, det man hör och det man får höra om sig själv. Fiktionen ska ligga i framkant och hjälpa oss framåt och göra oss mer jämställda, därför är det viktigt att stora filmbolag som exempelvis Disney gör filmer som tar det här ett steg vidare, säger Linda Hedenljung.