Bostadsbyggande

Konkurrensverket granskar Östersundshems attefallshus

3:49 min

Östersundshems köp av 100 attefallshus för nästan 70 miljoner kronor utreds nu av Konkurrensverket. Det är första fallet i Sverige där ett kommunalt bolag granskas för bostadsbyggande på grund av flyktingmottagandet.

Det är själva köpet som lagts under lupp, eftersom Östersundshem inte gjorde någon upphandling när husen köptes in.

Nu har Konkurrensverket på eget initiativ startat en utredning. 

– Vi har i vår omvärldsbevakning uppmärksammat att de att hade ingått det här avtalet, säger Dick Moberg sakkunnig jurist på Konkurrensverket.

– Då såg vi att vi ville titta på hur det här hade gått till och om Östersundshem kunde använda sig av något av de undantag som finns i lagen om offentlig upphandling, 

Det var i början av året som Östersundshem beslutade sig att köpa 100 mindre småhus till en totalkostnad på nästan 70 miljoner kronor. Hus som är tänkta att hyras ut till bland annat nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd och studenter. 

Det är ju ett förhållandevis högt belopp för de här husen.

Men husköpen gjordes inte via ett vanligt upphandlingsförfarande utan köptes in via en direktupphandling där man hänvisade till flyktingkrisen, som ansågs räknas som en extraordinär situation.

Och det är den höga kostnaden som gör att Konkurrensverket nu utreder köpet.

– Det är ju ett förhållandevis högt belopp för de här husen. Kontraktsvärdet ligger ju på totalt 67 miljoner kronor. Det är ju mycket pengar och därför vill vi titta på det här, säger Dick Moberg.

Som ett första steg i utredningen vill Konkurrensverket ha svar senast den 31 augusti, men Östersundshem har begärt om uppskov till den 7 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista