Bostadsbyggande

Kindberg om köpet av attefallshusen: Det var bråttom

0:38 min

Det kommunala bostadsföretaget Östersundshem gjorde ingen offentlig upphandling innan de köpte 100 attefallshus, vilket nu utreds av Konkurrensverket. Nu förklarar vd:n Daniel Kindberg varför.

I början av året beslutade det kommunala bostadsbolaget Östersundshem att de skulle köpa 100 så kallade attefallshus till en totalkostnad på nästan 70 miljoner kronor. Syftet är att hyra ut husen till nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd och studenter.

Konkurrensverket har nu startat en utredning kring affären eftersom Östersundshem inte gjorde någon offentlig upphandling innan de köpte husen.

Det är det första fallet i Sverige där ett kommunalt bolag granskas för bostadsbyggande på grund av flyktingmottagandet i höstas.

Östersundshems vd säger att det var bråttom att köpa in husen och därför gjordes det ingen offentlig upphandling.

– Anledningen var naturligtvis ärendets karaktär och den skyndsamhet som vi ansåg var tvungen att råda för att vi skulle få det här på plats i den tid vi är i nu. Det för att åstadkomma de effekterna vi ville komma åt och att kunna ta hand om de här grupperna, säger han.

Daniel Kindberg säger samtidigt att han har full förståelse för att Konkurrensverket startat en utredning.

– Det är deras uppgift så det är inget konstigt, vi välkomnar absolut att de ska titta på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista