Bostadsbyggande

Svalt intresse för Östersundshems attefallshus

3:52 min

Det saknas fortfarande hyresgäster för de flesta av de hundra inhandlade småhusen som Östersundsbostäder nu börjat bygga. Tre av fyra av husen är öronmärkta för nyanlända flyktingar men hittills har intresset varit svalt från Östersunds kommun och Migrationsverket.

Under torsdagen berättade P4 Jämtland att Konkurrensverket nu utreder det kommunala bostadsföretaget Östersundshems inköp av 100 små hus, så kallade attefallshus. Och ännu saknas alltså fortfarande hyresgäster.

Nu står 20 hus färdiga för inflyttning uppe på Blomstergården vid ÖSK-området i utkanten av Östersund. Till en hyra på 5 500 kronor i månaden. 

Målet är att alla 100 hus ska byggas.

Husköpen gjordes inte via ett vanligt upphandlingsförfarande utan köptes in via en direktupphandling där man hänvisade till flyktingkrisen, som ansågs räknas som en extraordinär situation. Det är det här som Konkurrensverket nu utreder, på eget initiativ.

Direktupphandlingen har gjort att särskilda villkor om vilka som får bo i husen nu gäller, enligt försäljningschef Elenor Eriksson och kommunikationschef Malin Gunnarsson på Östersundshem.

− När vi gjorde den här upphandlingen fick vi möjlighet att göra en direktupphandling. Det på grund av flyktingkrisen och då var det sagt att då ska målgruppen var mestadels nyanlända. Vi har i dagsläget ingen formell kö för nyanlända. Men vi kommer erbjuda dem till aktuella målgrupper, säger kommunikationschef Malin Gunnarsson på Östersundshem.

För Migrationsverket är det inte aktuellt att hyra några av husen, på grund av att flyktingtrycket har minskat. Men Östersunds kommun har nu bokat upp fyra hus för att placera ensamkommande flyktingbarn i.

− Vi har hyrt fyra hus till våra ungdomar som ska placeras i stödboende, säger Ulrika Nyberg områdeschef för integration vid Östersunds kommun.

Östersundshem kommer att fortsätta sitt projekt, och man hoppas att nyanlända som fått uppehållstillstånd själva vill hyra husen.

Målet är att alla hundra hus ska byggas.

– Absolut, det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra, säger Malin Gunnarsson.

Kostnader för Östersundhems Attefallshus

Små vita hus på rad

Hus: cirka 300 000 kronor exklusive moms

Material, etablering, värmepump med mera: cirka 190 500 kronor exklusive moms

Anslutavgift, markarbeten, bygglovskostnader, projekteringskostnader: cirka 90 600 kronor exklusive moms

Totalt: cirka 581 100 kronor exklusive moms (cirka 727 000 kronor inklusive moms)

Månadshyra: 5 500 kronor i månaden

Husleverantör: Pilgrimsta hus bygg AB

Källa: Östersundshem AB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista