Nördpanelen

En av världens bästa modellbyggare bor i Östersund

10 min

Henrik Myrdhen från Östersund har är semi-professionell byggare av modeller. Mycket av det han bygger kommer från Star Wars och han är även den som kan mest i världen om Luke Skywalkers hjälm som han har i första filmen. 

Byggandet av modeller har kommit sig naturlig för Henrik som redan på dagis kallades för "Herr pärlplatta".

– Det började med pärlplattorna och gick vidare till lego och sedan modellplan som jag sprängde med kinapuff-smällare men sedan tyckte jag att de blev så fina att jag inte ville spränga dem längre, berättar Henrik Myrdhen.

Sakerna som Henrik Myrdhen bygger kan vara pansarvagnar och flygplan med det mesta han bygger nu är relaterat till Star Warsfilemerna.

– Ibland är det kommersiella kit som man köper i modellaffären och sedan finns det, det man kallar garage kit eller studio scale som är extremsporten inom modellbyggandet. Då har du inget att utgå ifrån och gör delarna som du sätter ihop det själv och då ska det se ut precis som modellen som företaget som gjorde specialeffekterna filmade, säger han.

En av sakerna som Henrik Myrdhen har specialiserat sig på inom modellbyggandet är Star Warskaraktären Luke Skywalkers hjälm som han hade i den första filmen. 

– Jag bygger inte bara modeller utan även replikor och för ett tag sedan fick jag en förfrågan av ett företag om att göra en replika av Lukes hjälm som skulle göras i 1000 exemplar för samlare och den hjälmen är jag bäst i världen på. Det finns ingen som vet mer om den hjälmen än jag, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista