Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Rättsväsendet

Hovrätten friar våldtäktsdömd man

En man på ett asylboende i Jämtlands län som i tingsrätten dömts för våldtäkt frias nu av Hovrätten.

En man dömdes tidigare i år i Östersunds Tingsrätt till fängelse i två år för att ha våldtagit sin fru på ett asylboende där de bor tillsammans med sina barn.

Hovrätten gör nu en annan bedömning än Östersunds tingsrätt. Hovrätten instämmer i bedömningen att kvinnans berättelse är trovärdig. Men i förhör med henne har det kommit fram nya omständigheter.

Kvinnan har berättat att hon ville skilja sig från mannen redan innan de kom som flyktingar till Sverige, men att hon lät bli för att inte förlora vårdnaden om barnen.

Hon trodde att chansen att få ensam vårdnad skulle vara starkare om skilsmässan grundades på att mannen utsatt henne för brott. Och hon trodde att hennes chans att få asyl i Sverige skulle vara större om hon är ett brottsoffer, utan make eller legal företrädare.

Ord står alltså mot ord, konstaterar Hovrätten. För en fällande dom krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen är skyldig till våldtäkt. Därför frias mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".