Små vita hus på rad
I sitt svar hänvisar Östersundshem till den akuta flyktingsituationen som rådde förra hösten. Det var därför man valde att direktupphandla husen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Bostadsbyggande

Östersundshem skyller på kommunen i svar till Konkurrensverket

Östersundshem: Kommunen ändrade sig
0:52 min

I sitt svar hänvisar Östersundshem till den akuta flyktingsituationen som rådde förra hösten. Att husen nu står tomma skyller man på kommunen.

Ett av huvudargumenten till att husen direktupphandlades är att läget var akut. I sitt brev till Konkurrensverket skriver man nu: 

"Det skulle få allvarliga konsekvenser för de asylsökandes liv och och hälsa, såväl som för ordningen och säkerheten i samhället, om leveranserna av omedelbara behov såsom boende och mat skulle utebli".

I skrivelsen beskriver man även hur det kommer sig att det nu är få hyresgäster färdiga. Vilket man, bland annat, förklarar med att Östersunds kommun först meddelade att man ville förhyra alla 150 hus - men att kommunen sedan ändrade sig.

Som P4 Jämtland berättat tidigare finns i dag bara ett hyresavtal med kommunen som gäller fyra Attefallshus för ensamkommande flyktingbarn. Och Migrationsverket är i nuläget inte alls intresserade av att hyra husen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".