Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Hovrätten för nedre Norrland. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Brott

Hovrätten friar våldtäktsdömd

Hovrätten river upp en dom i tingsrätten och friar en man i 20-årsåldern från våldtäkt. 

Enligt hovrätten är det mycket som talar för att killen tvingat sig till sex med en tjej i hennes hem i Jämtland. Enligt åtalet ska killen använt våld för att få sin vilja igenom.

Hovrätten anser att tjejen gett ett trovärdigt intryck och att det inte finns något som tyder på att hon medvetet skulle lämna felaktiga uppgifter, tvärtom.

Däremot tycker hovrätten att hon borde försökt få ut killen ur lägenheten, eller försökt att tillkalla hjälp eller själv lämna bostaden.

I förhör har hon uppgett att hon "frös till is" och att kroppen inte lydde henne.

"Oavsett hur det förhåller sig med den saken framstår hennes agerande inför det sista skedet i händelseförloppet som egendomligt", står det i domen.

Hovrätten anser att det som lagts fram i målet är mycket belastande för den åtalade killen. Men att bevisningen inte är tillräckligt stark för en fällande dom. Ord står mot ord om de sexuella handlingarna var frivilliga eller inte. Det finns heller inget i rättsintyget som visar att tjejen blivit utsatt för våld som medfört skador i samband med händelsen.

Tingsrätten dömde den unga mannen till ett års fängelse och att betala närmare 120 000 kronor i skadestånd till tjejen. Nu rivs domen alltså upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".